28 Faktor Terbaik Yang Menyebabkan Ejakulasi Pramatang. Penyelesaian Kepada Masalah

Semua Faktor

Berikut adalah 28 faktor utama yang boleh menyebabkan ejakulasi pramatang:

 1. refleks untuk mencapai orgasme secepat mungkin, berkembang semasa usia muda;
 2. ketakutan yang keterlaluan terhadap kegagalan;
 3. kebimbangan dan keraguan diri disebabkan kegagalan sebelumnya;
 4. hubungan seksual baru;
 5. penyakit berjangkit;
 6. hernia tulang belakang atau kecederaan pada bahagian bawah belakang;
 7. hipersensitiviti zakar;
 8. gangguan saraf dan tekanan;
 9. gangguan hormon, kekurangan testosteron;
 10. intoksikasi dengan toksin atau antidepresan;
 11. penyalahgunaan alkohol;
 12. ketiadaan pasangan seks yang tetap, seks yang tidak teratur;
 13. ereksi lemah mencetuskan refleks ejakulasi dengan cepat;
 14. persekitaran yang tidak selesa;
 15. tidak mempunyai masa yang cukup, tergesa-gesa;
 16. takut akan ditertawakan;
 17. pasangan merintih dan mengerang semasa bersetubuh;
 18. frenulum pendek;
 19. ketegangan antara pasangan;
 20. mempercayai bahawa seks adalah tidak bermoral dan kotor;
 21. takut mengidap penyakit kelamin;
 22. terlalu fokus pada kemungkinan ejakulasi pramatang;
 23. takut pasangan akan hamil;
 24. otot punggung dan pelvis yang lemah;
 25. pergerakan yang kuat dan pantas;
 26. posisi seks yang tidak betul;
 27. termengah-mengah, pernafasan yang kerap dan kuat;
 28. terlalu menumpukan perhatian pada organ seks lelaki.

Secara ringkasnya, terdapat dua faktor yang menyebabkan PE (“Ejakulasi Pramatang”):

 • fisiologi;
 • psikologi.

18 cara untuk menyelesaikan masalah

Bergantung kepada jenis masalah, anda perlu mendapatkan bantuan sama ada dengan pakar urologi atau pakar seksologi.
Walaupun dengan kedua pilihan tersebut, anda mungkin perlu bermula untuk cuba menyelesaikan masalah itu sendiri. Kami tidak bercakap tentang merawat sendiri dengan ubat-ubatan hormon tanpa preskripsi doktor. Kami hanya akan melihat pada kaedah yang tidak menimbulkan risiko kesihatan dan boleh digunakan di rumah.

18 cara untuk menyelesaikan masalah

1. Pilih posisi seks yang menenangkan

Posisi “cowgirl”. Lelaki akan berbaring, manakala wanita akan duduk di atasnya sambil bersemuka dengannya. Kedudukan ini adalah yang paling selamat kerana kedudukan anda sedang relaks. Pilih rentak yang sederhana dan jangan lupa untuk membelai pasangan anda.

2. Senaman khas di dalam tandas

Hentikan proses membuang air kecil selama beberapa saat dan kemudian meneruskannya semula. Ulangi latihan ini dua kali sehari semasa di dalam tandas. Dengan ini, anda akan belajar menggunakan otot pubococcygeus anda. Tegangkannya pada setiap kali anda perlu menangguhkan orgasme anda. Di samping itu, latihan ini adalah baik untuk mencegah masalah enuresis.

3. Tenangkan diri

Mampu untuk relaks adalah penting untuk bertahan lebih lama semasa melakukan hubungan seks. Cuba untuk rehatkan bahagian abdomen, punggung, lengan dan bahu anda.

4. Melatih otot lantai pelvik anda.

Untuk mengelakkan situasi di mana anda perlu berbaring tanpa bergerak di atas katil sambil cuba untuk merehatkan otot anda, latihlah otot anda di gim.
Otot pelvik dan punggung yang kuat adalah rahsia untuk stamina yang kuat dan kunci kejayaan.
Lakukan latihan ini:
Berbaring di atas perut anda, regangkan tangan anda ke hadapan. Pada masa yang sama, cuba angkat tangan dan kaki anda. Kekalkan kedudukan itu selama kira-kira 3-4 saat, kemudian turunkan tangan dan kaki anda. Rehat selama 3-4 saat. Ulangi latihan itu selama 4 minit.

5. Fokus pada pernafasan anda. Gunakan teknik pernafasan yang betul

Kesalahan biasa:

 • bernafas dengan kuat;
 • bernafas pada bahagian atas dada.

Untuk badan anda, pernafasan pendek yang kerap menunjukkan kekurangan oksigen. Badan anda menafsirkan ini sebagai isyarat penggera dan akan mengaktifkan sistem saraf simpatik yang mengawal ejakulasi. Akibatnya, ia akan membuatkan anda ejakulasi dengan segera bagi menenangkan dan melegakan tekanan.
Bagaimana untuk bernafas
Bernafas secara mendalam dan tenang dengan menggunakan perut anda dan bukannya dada anda.

6. Latih sendiri

Urut alat anda perlahan-lahan, dan berhenti apabila anda merasakan perlunya untuk ejakulasi. Lepaskan tangan daripada zakar anda dan tunggu keghairahan itu reda. Tegangkan otot pubococcygeus anda pada masa yang sama.

7. Latih punggung anda

Squat dan “bridging” yang klasik adalah beberapa latihan yang paling biasa untuk menguatkan otot gluteal.

8. Kaedah tradisional

Walaupun terdapat kaedah moden untuk mencegah ejakulasi pramatang, namun kaedah tradisional masih popular.
Jus akar saderi. Ambil 1 sudu tiga kali sehari.
Biji labu. Biji ini memperbaiki fungsi ereksi dan kaya dengan zink. Makan 25 biji labu setiap hari.
Ini adalah satu lagi resepi popular: rebus segelas air dengan 1 sudu biji ketumbar selama 5 minit. Minum campuran ini selama 3 hari.

9. Kaedah ubat-ubatan

Cuba suplemen makanan untuk pengeluaran testosteron yang lebih baik. Tahap hormon lelaki yang sihat meningkatkan stamina seksual dan membantu untuk tahan lebih lama di atas katil. Hammer of Thor, sejenis suplemen semula jadi untuk meningkatkan potensi lelaki, adalah contoh yang baik.

10. Tunggu orgasme pasangan

Tunjukkan sikap yang betul. Ingat: seks perlu memberi kepuasan kepada kedua-dua pasangan. Inilah sebab utama mengapa anda harus belajar bagaimana untuk merawat ejakulasi pramatang. Sekiranya anda sentiasa ingat perkara ini, akan lebih mudah bagi anda untuk menguasai kaedah memanjangkan hubungan seksual.

11. Berhenti daripada awal lagi

Berhenti selepas tujahan pertama dan tunggu, sambil merasai sensasi anda sendiri. Anda akan dapat menyelesaikan dua masalah pada masa yang sama iaitu menetapkan rentak dan meningkatkan keghairahan pasangan. Jika anda merasakan bahawa anda tidak dapat mengawal keinginan untuk ejakulasi, keluarkan zakar anda dan tunggu lagi. Namun, jangan abaikan pasangan anda. Sewaktu berhenti itu, belai pasangan anda dalam apa-apa jua cara. Berhenti lagi apabila perlu.

12. Alih perhatian anda

Fikirkan perkara yang tidak berkaitan dengan seks langsung. Fikirkan tentang cuaca atau kerja pada minggu lepas. Adalah penting untuk tidak keterlaluan, atau anda akan kehilangan keghairahan seksual anda sepenuhnya.

13. Jangan merenung tubuhnya

Pertama sekali, kebanyakan wanita tidak menyukainya apabila anda merenung mereka. Walaupun anda fikir pasangan anda cantik, dia mungkin masih meraguinya.
Kedua, ia menguatkan keghairahan. Walau bagaimanapun, menatap dinding dan mengabaikan pasangan anda juga bukanlah satu idea yang baik. Lihat rambut, telinganya, atau hanya menutup mata anda. Anda juga boleh memintanya untuk menutup mata anda dengan kain.

14. Aktifkan pelvis anda

Ini penting untuk mereka yang terpaksa meluangkan banyak masa menggunakan komputer atau berada di dalam kereta. Aktiviti fizikal sememangnya perlu. Contoh: joging, berenang atau crossfit.

15. Kongsi masalah anda dengan pasangan anda

Beritahu dia bahawa hanya dialah satu-satunya yang anda boleh percaya dengan rahsia anda dan katakan bahawa anda mahu dia menikmati keintiman anda. Dia akan berasa istimewa dan akan tahu apa yang boleh diharapkannya daripada hubungan seks. Seperkara lagi tidak semua wanita memerlukan maraton selama dua jam. Sesi belai-membelai yang menyeronokkan adalah lebih penting daripada menujah ke dalamnya tanpa henti.

16. Minta pasangan anda untuk memenuhi permintaan anda

Matlamat anda adalah untuk mencapai persefahaman bersama di atas katil. Pasangan anda mungkin tidak menyedari mengapa anda berhenti sejenak dan kemudian meneruskannya semua. Beritahulah teman wanita anda dan bincangkan kemungkinan rehat sejenak dan arahan anda kepadanya. Anda boleh memberitahu dia apa yang perlu dilakukannya atau menggunakan isyarat tubuh. Adalah penting untuk memastikan bahawa dia memahami apa yang sedang berlaku semasa hubungan seks dan melakukan perkara yang anda mahu dia lakukan (atau tidak lakukan).

17. Lakukan cubaan kedua

Tidak semua orang mengadakan hubungan seks dengan tetap. Terdapat kaedah khas untuk situasi di mana anda akan melakukan hubungan seks selepas berpantang dengan lama. Lakukan percubaan kedua. Iaitu, anda boleh melakukan hubungan seks dengan sekejap, kemudian mencubanya sekali lagi.
Sebagai alternatif, anda boleh melancap dahulu sebelum pergi bertemu janji. Inti patinya adalah sama. Hubungan seks anda seterusnya selepas rehat yang panjang akan tahan lebih lama.

18. Tumpukan perhatian anda pada bahagian lain tubuh badan

Inilah yang boleh anda lakukan:

cubit bahagian tubuh anda yang lain (di atas perut) dan bukannya zakar anda;

gigit cuping telinga teman wanita anda;
minta pasangan anda mengurut bahagian belakang anda;
minta pasangan anda untuk menyentuh dada anda, dsb.
Anda boleh tampil dengan cara anda sendiri bagi mengalihkan tumpuan.

About AGILAN NADKARNI

Dr Nadkarni graduated as a doctor from University Malaya in the year 2004. Since very early in his career, he found his passion in treating couples with Infertility. Upon being conferred his specialist degree from UK.

Kategori Blog

TUTUP