Apakah regangan zakar?

Regangan zakar merujuk kepada menggunakan tangan anda atau peralatan untuk meningkatkan panjang atau ukur lilit zakar anda.

Walaupun terdapat bukti yang menunjukkan bahawa regangan boleh meningkatkan saiz anda, hasilnya biasanya minimum. Dalam sesetengah kes, ia juga mungkin bersifat sementara.

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang bagaimana regangan zakar berfungsi, bagaimana untuk menetapkan jangkaan yang realistik, dan teknik regangan selamat yang anda boleh cuba sendiri di rumah.

Bagaimana regangan zakar berfungsi?

Penting untuk diingat bahawa kebanyakan bukti yang berkisar mengenai regangan zakar adalah kurang boleh dipercayai.

Latihan regangan

Latihan regangan secara manual melibatkan penggunaan tangan anda iaitu mengurut tisu-tisu di sepanjang zakar anda. Ini bertujuan untuk meregangkan kulit dan mencipta “koyakan mikro” di dalam tisu. Tisu boleh kelihatan seperti ia membengkak apabila sedang sembuh, menjadikan zakar anda kelihatan lebih panjang.

Sesetengah latihan juga mendakwa dapat meningkatkan ukur lilit. Latihan untuk ukur lilit, seperti “jelqing” juga adalah berkaitan dengan urutan tisu.

Konsistensi adalah kunci untuk mengekalkan salah satu daripada kesan yang dikatakan itu.

Alat regangan

Walaupun para penyelidik telah mengkaji tentang alat-alat pemanjang zakar, namun masih belum jelas sebaik mana keberkesanannya.

Misalnya pam zakar. Pam zakar adalah sebuah ruang berbentuk silinder yang berisi udara yang akan disambungkan pada bahagian pelvik anda. Ia diketahui dapat menghasilkan ereksi segera. Sesetengah anekdot juga mendakwa bahawa penggunaannya yang konsisten lambat-laun akan dapat meningkatkan panjang zakar anda.

Alat tarikan zakar juga sangat popular. Alat ini akan menarik zakar anda bagi mengubah suai kelengkungannya. Alat tarikan ini telah digunakan untuk merawat penyakit Peyronie, tetapi lebih banyak kajian diperlukan bagi menentukan sejauh mana keberkesanannya.

Apa yang dikatakan oleh kajian

Kajian mengenai teknik regangan zakar adalah terhad. Tiada kajian yang telah dilakukan menunjukkan kepada mana-mana satu teknik mana-mana sebagai suatu cara yang berkesan untuk memanjangkan zakar secara kekal. Walau bagaimanapun, peningkatan sementara dalam saiznya adalah mungkin.

Satu kajian pada tahun 2010 melaporkan bahawa lelaki yang menggunakan alat regangan Andropenis dapat menyaksikan suatu peningkatan saiz dengan penggunaan harian yang berpanjangan. Para peserta menggunakan alat tersebut selama enam jam sehari selama empat bulan. Mereka memperoleh mana-mana daripada 1.8 hingga 3.1 sentimeter (cm) panjang.

Lebih banyak penyelidikan adalah tersedia untuk alat tarikan, walaupun tidak semestinya untuk meningkatkan panjang zakar:

 • Satu kajian pada tahun 2011 mendapati bahawa lelaki yang memakai alat tarikan sehingga sembilan jam sehari selama tiga bulan akan mendapat peningkatan sehingga satu inci panjang.
 • Satu ulasan pada tahun 2013 mengenai kajian tarikan zakar mendapati bahawa alat tarikan zakar adalah paling berguna untuk membetulkan lengkung atau kecacatan zakar, dan bukannya meningkatkan panjang.
 • Laporan pada tahun 2016 juga mendapati bahawa alat tarikan mempunyai kesan pemanjangan yang tidak berapa penting.

Bagaimana untuk melakukan regangan dengan selamat

Adalah tidak bahaya untuk mencuba latihan regangan. Ia boleh membantu anda berasa lebih selesa dengan saiz dan bentuk zakar anda.

Latihan regangan

Sebelum anda melakukan sebarang regangan manual:

 •  Hanya lakukan senaman ini semasa zakar anda sedang lembik.
 •  Berhenti jika senaman itu menyebabkan kesakitan atau ketidakselesaan.
 •  Duduk atau bersandar pada dinding atau meja semasa anda melakukannya.
 •  Hanya lakukan senaman ini sekali atau dua kali sehari bagi mengelakkan kecederaan.
 •  Bercakap dengan doktor anda jika anda ingin lakukan senaman ini lebih lama atau ingin lakukannya dengan lebih kerap.

Untuk meregangkan zakar anda secara manual:

 1.  Genggam kepala zakar anda.
 2.  Tarik zakar anda ke atas, regangkan ia selama 10 saat.
 3.  Tarik zakar anda ke kiri selama 10 saat lagi, kemudian ke kanan.
 4.  Ulangi langkah ini sekali atau dua kali sehari selama kira-kira 5 minit.

Atau cubalah ini:

 1.  Genggam kepala zakar anda.
 2.  Tarik zakar anda ke atas.
 3.  Tekan di kawasan sekeliling pangkal zakar anda pada masa yang sama.
 4.  Pegang posisi ini selama 10 saat.
 5.  Ulangi langkah-langkah ini dengan zakar anda ditarik ke kiri, sambil memberikan tekanan pada pangkal zakar anda di sebelah kanan.
 6.  Ulangi langkah-langkah ini dengan zakar anda ditarik ke kanan, sambil memberikan tekanan pada pangkal zakar anda di sebelah kiri.
 7.  Ulangi latihan ini sekali sehari sehingga 2 minit.

Untuk lakukan “jelq” pada zakar anda:

 1.  Bentukkan jari telunjuk dan ibu jari anda ke dalam bentuk O.
 2.  Letakkan bentuk O itu pada pangkal zakar anda.
 3.  Jadikan O itu lebih kecil sehingga anda meletakkan sedikit tekanan pada batang zakar anda.
 4.  Perlahan-lahan gerakkan jari dan ibu jari anda ke arah kepala zakar anda sehingga anda mencapai hujungnya. Kurangkan tekanan jika ini terasa menyakitkan.
 5.  Ulangi latihan ini sekali sehari selama 20 hingga 30 minit.

Meregang dengan menggunakan alat

Untuk menggunakan pam zakar:

 1.  Masukkan zakar anda ke dalam ruangan yang diisi udara.
 2.  Gunakan mekanisme pam untuk menyedut udara keluar daripada ruang tersebut. Ini akan menarik darah ke dalam zakar anda, menyebabkan ia menjadi tegak.
 3.  Pasangkan cincin atau penyepit yang disediakan kepada zakar anda supaya ia tetap tegak sehingga 30 minit. Ia selamat untuk melakukan seks atau melancap pada masa ini.
 4.  Keluarkan cincin tersebut.

Untuk menggunakan alat tarikan:

 1.  Masukkan zakar anda ke dalam dasar penghujung alat tersebut.
 2.  Selaraskan kepala zakar anda menggunakan kedua-dua takik pada hujung yang bertentangan.
 3.  Ketatkan tiub silikon di sekeliling batang zakar anda.
 4.  Genggam penghujung tiub silikon pada bahagian bawah alat itu dan perlahan-lahan tarik zakar anda ke luar. Berhenti menarik jika ia mula berasa menyakitkan atau tidak selesa.
 5.  Biarkan zakar dalam kedudukan yang diregang selama 4 hingga 6 jam sehari.

Risiko dan komplikasi yang mungkin

Jika terlalu kasar dengan zakar anda, ia boleh menyebabkan koyakan besar di dalam tisu atau kerosakan pada ligamen yang menghubungkan zakar anda ke badan anda. Kecederaan ini berpotensi untuk menghalang keupayaan anda untuk mendapatkan atau mengekalkan ereksi.

Apabila memakai alat tarikan, ikut arahan doktor anda untuk berapa lama memakainya. Memakainya dengan lebih lama boleh menyebabkan kecederaan yang menjejaskan fungsi zakar.

Selepas menggunakan pam, jangan biarkan darah kekal di dalam zakar anda selama lebih daripada 30 minit. Mendapat ereksi selama lebih daripada beberapa jam boleh merosakkan zakar anda secara kekal.

Latihan regangan atau alatan boleh menyebabkan:

 •  gatal-gatal
 •  lebam kecil atau perubahan warna
 •  bintik-bintik merah di sepanjang batang zakar
 •  kebas
 •  urat pecah

Jumpa doktor anda jika gejala-gejala anda kekal lebih daripada beberapa hari atau menjadi teruk. Doktor anda boleh menilai gejala anda dan menasihatkan anda untuk langkah seterusnya.

Bilakah saya akan melihat hasilnya?

Hasil anda bergantung pada pendekatan yang anda ambil dan bagaimana konsistennya anda dengan penggunaannya.

Alat tarikan, misalnya perlu digunakan setiap hari — lazimnya untuk berbulan-bulan pada satu-satu masa — bagi mencapai sebarang kesan yang ketara.

Laporan anekdot mencadangkan bahawa menggunakan pam zakar boleh menghasilkan hasil yang lebih cepat, tetapi tidak ada penyelidikan untuk menyokong fakta ini.

Ia juga tidak jelas berapa banyak masa akan berlalu sebelum anda melihat hasil daripada latihan regangan manual.

Kesimpulannya

Jika anda mempunyai soalan atau kebimbangan tentang saiz zakar anda, berbincanglah dengan doktor anda. Mereka boleh membincangkan pilihan anda untuk memanjangkan zakar dan menerangkan cara melakukannya dengan selamat.

Belajar bagaimana zakar anda bertindak balas terhadap regangan dan bentuk rangsangan lain boleh membantu anda berasa lebih selesa dengan badan anda. Anda juga mungkin akan menyedari perubahan pada rupa atau prestasi dari semasa ke semasa.

Pastikan anda mengikut sebarang arahan atau garis panduan produk yang diberikan oleh doktor anda. Sekiranya dilakukan dengan tidak betul, peregangan boleh mengakibatkan kecederaan atau disfungsi erektil.

Dapatkan rawatan perubatan segera jika anda mengalami kesakitan atau ketidakselesaan semasa peregangan, atau jika anda melihat apa-apa perubahan dalam fungsi ereksi anda.

MANFAAT“Hammer of Thor”SUPLEMEN

 • Sukatan dos dan bentuk yang mudah diproses
 • Beberapa kajian penyelidikan
  makmal disahkan hasil positif
  daripada 96% lelaki
 • Kesan tahan lama
  – dari 3 hingga 6 bulan
 • 100% organik
  Ramuan 
  dijamin selamat
  untuk kesihatan anda
 • Tidak boleh dilawan 
  dari alkohol
 • Kesesuaian 
  dengan ubat-ubatan

About AGILAN NADKARNI

Dr Nadkarni graduated as a doctor from University Malaya in the year 2004. Since very early in his career, he found his passion in treating couples with Infertility. Upon being conferred his specialist degree from UK.

Kategori Kesihatan

TUTUP