Bagaimana Untuk Mengatasi Ejakulasi Prematur

Isu seksual ini sebenarnya lebih biasa daripada yang anda fikirkan. Ketahui apa yang menyebabkan ejakulasi pramatang dan bagaimana untuk merawatnya.

Mempunyai masalah ejakulasi pramatang? Bukan hanya anda. Terdapat 20 hingga 30 peratus lelaki mengalami ejakulasi pra-matang, ia adalah menurut satu kajian yang diterbitkan pada Julai 2016 dalam Penemuan Dadah Hari Ini. Isu seksual ini boleh menjejaskan lelaki dari mana-mana umur.

“Ejakulasi pramatang lebih biasa daripada apa yang kita berfikir,” kata Andrew Yong Kamal, MD, profesor pembedahan urologi dan bersekutu di University of Malaysia School of Medicine di Kuala lLumpur. “Ia boleh menyebabkan masalah emosi dan psikologi serta masalah harga diri.”

Untuk menangani masalah dengan pasangan anda atau doktor anda, berbincang tentang ejakulasi pra-matang adalah kunci untuk mengatasinya. Baca lagi untuk mengetahui dengan tepat apa ejakulasi pra-matang, dan bagaimana boleh merawatnya.

Apakah Ejakulasi Prematur?

Secaraq ringkas, ejakulasi pramatang berlaku apabila lelaki tidak mempunyai kawalan ke atas ejakulasi, dan akibatnya, dia dan pasangannya tidak puas dalam seksual, kata Dr Kamal. Ejakulasi pramatang boleh berlaku dalam 30 saat hingga 1 minit, dan mungkin berlaku sebelum penembusan. Bertentangan dengan gambaran yang tidak realistik yang dilihat dalam filem lucah, purata masa yang diperlukan sebelum seorang lelaki menjerit semasa hubungan seks adalah lebih kurang empat hingga lima minit, kata Kramer.

Ejakulasi pramatang boleh berlaku di samping disfungsi erektil (ED), tetapi bukan selalunya. “ED boleh berlaku atas lelaki dari semua peringkat umur, tetapi bagi lelaki yang lebih muda, masalah ini biasanya ejakulasi dini,” kata Kamal. “Bagi lelaki yang berusia enam puluhan dan tujuh puluhan, biasanya terdapat beberapa tahap ED. Kadang-kadang [zakar] hanya menjalar apabila ia lembap. ”

Apa yang menyebabkan Ejakulasi Dini?

Sebab sebenar ejakulasi pramatang tidak diketahui, tetapi ia selalu berakar pada masalah fizikal, psikologi, atau emosi. “Kebanyakkan adalah psikologi,” jelas Kamal. “Apabila menghadapi pesakit, saya mungkin bertanya, ‘Adakah anda berasa selesa dengan pasangan anda? Atau adakah anda merasa cemas di sekeliling pasangan anda? ‘”

Kebimbangan, serta faktor emosi dan psikologi lain seperti tekanan atau kemurungan, juga boleh menyebabkan ejakulasi pra-matang.

MANFAAT“Hammer of Thor”SUPLEMEN

 • Sukatan dos dan bentuk yang mudah diproses
 • Beberapa kajian penyelidikan
  makmal disahkan hasil positif
  daripada 96% lelaki
 • Kesan tahan lama
  – dari 3 hingga 6 bulan
 • 100% organik
  Ramuan 
  dijamin selamat
  untuk kesihatan anda
 • Tidak boleh dilawan 
  dari alkohol
 • Kesesuaian 
  dengan ubat-ubatan

Bagaimanakah Ejakulasi Pramatang Boleh Diubati?

Doktor selalu mengesyorkan kaunseling untuk merawat ejakulasi pramatang. Mungkin termasuk psikoterapi, atau cara pembelajaran untuk berkomunikasi dengan pasangan anda tentang disfungsi seksual.

Satu lagi cara yang berkesan adalah bekerjasama dengan pasangan anda atau melalui melancap untuk melatih badan anda untuk menunda ejakulasi, kata Kamal. “Anda akan sampai ke tahap di mana anda akan menjerat dan kemudian berhenti dan berfikir tentang sukan atau sesuatu yang lain untuk menyejukkan diri,” jelasnya. “Ini akan membantu anda melatih badan anda untuk menguasai respons tersebut apabila anda bersama dengan pasangan anda.”

Pilihan rawatan yang lain untuk ejakulasi pramatang termasuk ubat yang digunakan untuk merawat kemurungan, seperti Paxil (paroxetine), Zoloft (sertraline), dan Prozac (fluoxetine), kata Kramer. Cara lain adalah menggunakan krim numbing seperti lidocaine atau Emla (lidocaine dan prilocaine) pada alat kelamin untuk mengawal ejakulasi pramatang.

Terapi ini boleh digunakan bersama dalam kombinasi yang berbeza untuk merawat ejakulasi pramatang, dan seterusnya ia akan dapat meningkatkan harga diri dan kehidupan seks anda.

About AGILAN NADKARNI

Dr Nadkarni graduated as a doctor from University Malaya in the year 2004. Since very early in his career, he found his passion in treating couples with Infertility. Upon being conferred his specialist degree from UK.

Kategori Kecantikan

TUTUP