BAGAIMANA UNTUK MENINGKATKAN UKUR LILIT DENGAN LATIHAN PENINGKATAN LELAKI

Kata si dia, “saiz tidak penting,” tetapi anda tahu bahawa dia hanya berbohong. Mungkin ia disebabkan oleh buku-buku erotik yang dia baca tentang lelaki-lelaki yang mempunyai zakar yang lebih besar ukur lilitnya daripada anda—atau mungkin hakikatnya si dia tidak pernah kelihatan benar-benar puas semasa hubungan seks. Atau mungkin ia adalah kerana si dia begitu tegas. Kenapa si dia terus mengatakannya jika dia tidak diam-diam mengharapkan agar alat anda lebih besar?

Kita semua telah mendengar pembohongan itu, dan kita semua tahu apa yang sebenarnya—saiz sememangnya penting. Tidak kira jika dia memberitahu anda berulang kali bahawa segala-galanya baik sedangkan apabila dia tersalah sebut atau tersilap melakukan sesuatu, masa itulah anda tahu perasaan sebenarnya.

Anda mungkin fikir anda tersekat dengan apa yang alam semula jadi anugerahkan kepada anda, tetapi anda tidak. Terdapat beberapa cara yang selamat, semula jadi dan mudah untuk meningkatkan saiz zakar iaitu dengan menggunakan latihan peningkatan lelaki. Saya akan berkongsi beberapa kaedah itu dengan anda, tetapi sebelum itu, mari kita bercakap sedikit tentang mengukur ukur lilit anda.

Apakah Ukur Lilit Zakar Yang Biasa?

First of all, there is a good chance that you do not know how you compare to the average man in terms of girth.

There is no single measurement which can authoritatively be used as the average penis girth. There are always going to be variations with any sampling group.

If you look at averages for flaccid mid-shaft circumference, numbers range anywhere from 8.55-10 cm. You will notice that each of these studies looked at different demographics. Erect, the numbers range no higher than 12.3 centimeters at mid-shaft and 13.5 centimeters at the base.

Pertama sekali, terdapat peluang yang baik bahawa anda tidak tahu bagaimana ukuran anda jika dibandingkan dengan lelaki biasa dari segi lilitan.

Tiada ukuran tunggal yang boleh digunakan secara tetap sebagai ukur lilit zakar yang biasa. Selalunya akan ada variasi dengan mana-mana kumpulan persampelan. Namun, anda boleh mendapat idea dengan sekadar melihat kajian ini.

Jika anda melihat kepada purata lilitan pada pertengahan batang zakar yang sedang lembik, angkanya berkisar di antara 8.55-10 cm. Anda akan melihat bahawa setiap kajian ini melihat kepada demografi yang berbeza. Ketika mengalami ereksi, julat angkanya tidak lebih daripada 12.3 sentimeter pada pertengahan batang zakar dan 13.5 sentimeter pada pangkal zakar.

Bagaimana Mengukur Ukur Lilit

Sekiranya anda cuba meningkatkan saiz zakar anda, tiada gunanya melainkan anda sebenarnya mengukur hasilnya secara objektif. Mengapa? Kaum lelaki cenderung untuk memandang rendah pada pengukuran mereka. Mereka menganggap bahawa mereka tidak bagus jika dibandingkan dengan zakar yang biasa, walaupun sebenarnya mereka bagus, dan apabila mereka melakukan latihan untuk meningkatkan ukur lilit, mereka mengabaikan hasil yang kecil atau sederhana kerana jangkaan mereka terlalu tinggi.

Oleh itu, anda perlu bermula dengan mendapatkan pengukuran asas, dan kemudian mengambil ukuran yang tetap di sepanjang bulan yang anda melakukan latihan tersebut. Dengan cara itu, anda secara objektifnya boleh melihat bagaimana hasil lilitan anda jika dibandingkan dengan lelaki lain, dan anda juga boleh melihat kemajuan anda.

Perkara paling penting untuk diketahui apabila mengambil ukuran lilitan adalah bahawa anda perlu benar-benar konsisten dengan kaedah anda. Ini bermakna bahawa anda sentiasa perlu mengukur pada tempat yang sama di sepanjang batang anda dan sentiasa pada tahap kekerasan yang sama.

Jadi, inilah apa yang perlu anda lakukan:

 1.  Dapatkan bekalan yang anda perlukan: tali, pen penanda, dan sebuah pita pengukur atau pembaris.
 2.  Lakukan apa yang perlu anda lakukan untuk mendapat ereksi penuh.
 3.  Pilih satu titik di sepanjang zakar anda untuk mengukur lilitan anda, dan gunakan titik yang sama setiap kali. Pilihan terbaik ialah dengan memilih titik terlebar di sepanjang pertengahan batang zakar. Ini biasanya titik pada pertengahan batang zakar yang digunakan dalam ukuran kajian.
 4.  Balutkan tali di sekeliling batang anda pada titik tersebut.
 5.  Tandakan tali tersebut dengan pen penanda anda di mana ia bertemu.
 6.  Ukur tali tersebut dengan menggunakan pembaris atau pita pengukur untuk mendapatkan lilitan anda dalam sentimeter.

Sekarang anda boleh saling membandingkan dengan kajian yang saya beri sebagai rujukan untuk mengetahui bagaimana hasil anda jika dibandingkan dengan lelaki biasa dari segi lilitan zakar. Dan kini anda telah mempunyai ukuran asas untuk dibandingkan setelah anda melakukan latihan anda untuk meningkatkan saiz zakar!

Bagaimana untuk Meningkatkan Ukur Lilit Zakar Anda Secara Semula jadi

Pertama sekali. Jika anda mencari sama ada adakah ia benar-benar mungkin untuk meningkatkan saiz zakar secara kekal (ukur lilit atau panjang), anda akan menemui banyak maklumat yang bercampur-aduk. Anda akan mendengar beberapa orang menegaskan bahawa mereka telah mendapat hasil yang cepat dan mengagumkan dalam masa yang sangat singkat (biasanya akan diiringi dengan foto dramatik sebelum dan selepas).

Tetapi orang lain akan memberitahu anda bahawa tidak ada cara untuk anda meningkatkan saiz zakar secara kekal.

Kebenarannya ada di tengah-tengah. Ya, genetik adalah faktor penentu terbesar dalam saiz zakar anda, dan tiada apa yang boleh dilakukan dengan itu. Tetapi anda boleh mencapai sedikit peningkatan kekal dalam saiz zakar. Namun, anda perlu memastikan bahawa jangkaan anda realistik. Anda tidak akan mendapat peningkatan yang besar dari segi saiznya; hasil anda akan menjadi sederhana. Dan ia akan memakan masa anda yang berterusan dan anda perlu komited selama berbulan-bulan untuk mencapainya.

Tetapi sebenarnya—walaupun beberapa sentimeter tambahan dalam ukur lilit masih akan memberikan perubahan besar apabila anda ingin memuaskan pasangan anda—-dan diri anda sendiri.

Terdapat banyak krim dan gel di pasaran untuk meningkatkan lilitan zakar. Kebanyakan daripadanya agak diragui, dan apa-apa hasil yang diperolehi hanyalah bersifat sementara.

Selain itu, anda masih ada beberapa pilihan: alat pemanjang, pam, dan senaman.

Alat pemanjang sebenarnya boleh memberi anda peningkatan panjang yang kekal, tetapi tidak akan melakukan apa-apa untuk ukur lilit. Pam boleh memberikan anda rangsangan sementara dalam ukur lilit, tetapi tiada hasil kekal.

Kedua-dua pemanjang dan pam boleh menjadi sangat berguna dan boleh berfungsi dengan baik jika digabungkan dengan latihan untuk memberikan hasil yang anda inginkan. Saya akan bercakap lebih lanjut mengenai itu kemudian.

Pertama sekali sebenarnya, saya ingin memberitahu anda lebih lanjut tentang meningkatkan ukur lilit melalui senaman peningkatan lelaki.

Senaman Peningkatan Lelaki Terbaik

Ada beberapa latihan yang saya cadangkan untuk meningkatkan saiz zakar. Latihan ini telah memberikan saya hasil yang baik, dan saya telah bertemu dengan ramai lelaki lain juga yang berjaya meningkatkan panjang dan ukur lilit mereka melalui kaedah ini.

Dengan semua teknik ini, gunakan akal fikiran anda untuk kekal selamat. Jika ada sesuatu yang menyakitkan, anda mungkin melakukannya dengan cara yang salah. Berhenti dan betulkan teknik anda. Dengan teknik yang betul, kaedah ini adalah selamat, mudah, dan berkesan.

1. “Jelqing

 1.  “Jelqing” adalah suatu amalan kuno yang berasal sejak beratus-ratus tahun dahulu. Etimologi nama tersebut belum dapat dipastikan, tetapi nampaknya ia berasal daripada perkataan Arab untuk “memerah susu”. Bentuk terapi fizikal yang mudah ini dilakukan bagi meningkatkan peredaran dan tekanan darah di dalam zakar anda, yang secara semula jadi boleh membesarkan kedua-dua panjang dan lilitan seiring dengan masa Seperti semua latihan untuk meningkatkan saiz zakar, anda perlu melakukan teknik ini secara berkala sepanjang tempoh berbulan-bulan untuk melihat hasilnya. Berikut ini adalah cara untuk melakukan “jelq”, langkah demi langkah:
 2.  Mulakan dengan menggunakan pelincir pada zakar anda. Ini dilakukan atas alasan keselesaan serta keselamatan. Pilih produk semula jadi seperti minyak kelapa, jeli petroleum, atau minyak bayi.
 3.  Anda akan mendapat hasil ”jelqing” terbaik jika anda mengalami ereksi separuh. Sebaik-baiknya ereksi anda adalah sekitar 50-75%.
 4.  Sebaik sahaja anda mengalami ereksi separuh yang diperlukan, buat tanda “OK” dengan tangan anda dengan menarik ibu jari dan jari telunjuk bersama-sama.
 5.  Dengan cengkaman “OK” ini pada pangkal zakar anda, mulakan sehampir dengan dengan tulang pelvis yang anda boleh. Dengan tekanan ringan, gerakkan tangan “OK” anda di sepanjang batang zakar anda. Berhenti sebelum anda sampai ke bahagian glans (kepala) zakar anda.
 6.  Ulangi gerakan di atas berulang kali. Selepas kira-kira 10 minit ini, anda boleh berhenti.

Anda perlu melakukan “jelq” setiap hari untuk tempoh sekurang-kurangnya beberapa bulan untuk mula melihat pembesaran sebenar, jadi bersabarlah dan sentiasa melakukannya, walaupun tidak ada yang berlaku pada awalnya. Pastikan juga anda kekal selamat dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 •  Balut tuala hangat di sekeliling zakar anda sebelum memulakan setiap sesi. Ikuti setiap sesi dengan cara yang sama. Ini akan menghalang kecederaan.
 •  Jangan lakukan “jelq” dengan ereksi penuh.
 •  Jangan terlalu ketatkan cengkaman anda. Mulakan dengan cengkaman lembut dan tingkatkan tekanan secara beransur-ansur, tetapi jangan gunakan lebih daripada cengkaman ringan.
 •  Jika anda berasa sakit, hentikan apa sahaja yang anda sedang lakukan dengan segera.

“Jelqing” untuk ukur lilit adalah senaman manual yang paling popular dan berkesan bagi meningkatkan saiz, jadi jika anda ingin melakukan sebarang latihan, inilah yang sepatutnya.

MANFAAT“Hammer of Thor”SUPLEMEN

 • Sukatan dos dan bentuk yang mudah diproses
 • Beberapa kajian penyelidikan
  makmal disahkan hasil positif
  daripada 96% lelaki
 • Kesan tahan lama
  – dari 3 hingga 6 bulan
 • 100% organik
  Ramuan 
  dijamin selamat
  untuk kesihatan anda
 • Tidak boleh dilawan 
  dari alkohol
 • Kesesuaian 
  dengan ubat-ubatan

2.Regangan

Meregangkan zakar anda dilakukan rata-ratanya bagi meningkatkan panjang, tetapi ia boleh berkesan dengan baik bersama-sama dengan “jelqing” bagi meningkatkan saiz zakar keseluruhan. Peregangan ini sangat mudah. Apa yang perlu anda lakukan ialah memegang zakar anda pada kepalanya dan menariknya perlahan-lahan selama kira-kira 30 saat. Lakukan ini semua mengikut arah seperti berikut:

 •  Ke bawah
 •  Atas
 •  Lurus ke depan
 •  Ke kanan
 •  Ke Kiri

Seperti “jelqing”, anda perlu pastikan bahawa anda tidak keterlaluan. Anda ingin memberikan tisu anda regangan yang baik, tetapi anda perlu pastikan bahawa anda tidak menarik terlalu kuat sehingga menyebabkan kesakitan. Apabila anda merasakan sebarang kesakitan yang menyucuk, itu adalah tanda amaran bahawa anda akan mencederakan diri sendiri (atau sudahpun mencederakan). Sama seperti “jelqing’, adalah bijak untuk memulakannya dengan membalut tuala hangat di sekeliling zakar anda bagi memanaskannya. Ini akan mengurangkan peluang bagi anda menyakiti diri anda sendiri. Anda perlu sentiasa melakukan regangan ini ketika zakar anda lembik sepenuhnya. Sesetengah peregangan yang lebih canggih mungkin akan meregang pada ereksi separuh, tetapi anda mungkin kurang mencederakan diri sendiri jika anda melakukannya semasa zakar anda sedang lembik. Ia tidak penting jika anda sedang duduk atau berdiri semasa anda lakukan regangan. Ingat bahawa saya telah memberi amaran kepada anda untuk menghentikan apa yang anda lakukan jika anda berasa kesakitan yang menyucuk, namun anda boleh menjangkakan untuk mangalami rasa “terbakar” yang biasa seperti apabila anda meregangkan mana-mana bahagian badan anda. Sekali lagi, gunakan akal fikiran anda. Jika anda merasakan sakit menusuk yang menandakan bahaya di bahagian lain badan anda, itu juga merupakan tanda peringatan apabila meregangkan zakar anda. Rasa sesemut, kegatalan atau keletihan juga adalah normal. Tetapi jika anda pernah mengalami apa-apa yang membimbangkan anda, hentikan apa yang anda lakukan. Rehatlah, perhatikan semula teknik anda, dan cuba lagi.

3. Kawalan orgasme (“Edging”)

“Edging” biasanya disyorkan sebagai latihan untuk meningkatkan stamina seksual dan melawan ejakulasi pramatang. Tetapi ia sebenarnya boleh membantu untuk meningkatkan saiz zakar anda juga. Apakah “edging”? Ia adalah teknik di mana anda melancap sehingga anda rasa ingin pancut—-saat di mana anda sudah tidak dapat tahan daripada ingin ejakulasi. Matlamatnya adalah untuk menahan diri daripada orgasme selama mungkin, dan mengekalkan ereksi penuh selama yang anda boleh. Mengapakah ini berguna jika anda cuba meningkatkan ukur lilit zakar anda? Fikirkan tentang itu. Lazimnya, apabila anda melancap atau melakukan hubungan seks, anda hanya akan keras untuk beberapa minit (jika anda lelaki biasa) sebelum anda pancut. Zakar anda akan lembik pada kebanyakan masanya. Jadi, ia tidak mendapat banyak peluang untuk meregang sehingga ereksi penuh untuk masa yang lama. Sekiranya anda boleh menahan suatu ereksi untuk tempoh masa yang lama, tisu-tisu di dalam batang zakar anda mendapat sedikit regangan. Anda juga akan mendapati bahawa “edging” juga akan dapat membantu menyembuhkan koyakan mikro yang terbentuk ketika anda melakukan regangan atau “jelqing” (koyakan mikro ini bukanlah perkara yang tidak baik, ia hanya sebahagian daripada proses tersebut). Rekahan mikro akan sembuh cepat dengan sendirinya, tetapi “edging” boleh benar-benar mempercepatkan prosesnya. Apabila anda menarik lebih banyak darah ke dalam zakar melalui ereksi yang lama, anda juga menarik nutrien ke dalam tisu anda. Ini boleh memudahkan pertumbuhan. Bagaimana anda boleh mengawal orgasme dengan betul? Anda mungkin boleh memikirkannya sendiri jika anda bereksperimen, tetapi berikut adalah cara yang paling berkesan untuk melakukannya:

 1.  Mulakan dengan pelinciran .
 2.  Apabila anda mula melancap, usapkan pangkal zakar anda. Lakukan perlahan-lahan sambil bergerak di sepanjang batang zakar. Tetapi cuba elakkan bahagian frenulum dan kepala zakar. Ini adalah bahagian yang paling sensitif, dan terutamanya untuk individu yang baru mencuba, ia boleh terlalu mudah untuk mencetuskan orgasme tanpa niat jika anda mengusap bahagian tersebut.
 3.  Jika anda berasa bahawa anda sudah hampir untuk pancut, berhenti sekejap. Kemudian, jika boleh, cuba untuk terus mengusap, tetapi secara perlahan-lahan dan gerakkan tangan anda kembali ke bahagian pangkal zakar.
 4.  Jika anda betul-betul sampai ke tahap tidak tahan untuk pancut, berhenti sepenuhnya. Tunggu sehingga anda tidak lagi mempunyai keinginan untuk orgasme, dan kemudian kembali mengusap lagi. Seperti sebelumnya, mulakan dari bahagian pangkal zakar dengan gerakan perlahan, dan naik hingga ke kepala zakar.

Tiada peraturan untuk berapa lama anda perlu melakukan ini. Buatlah selagi anda mampu, dan bergembiralah dengan apa sahaja yang anda capai. Anda akan menyedari bahawa dari semasa ke semasa anda menjadi lebih baik dan boleh memanjangkan masanya dengan lebih lama. Bukan sahaja ia boleh membantu anda meningkatkan ukur lilit zakar anda secara semula jadi, tetapi ia juga akan memberikan anda lebih stamina di atas katil!

Meramas Ini adalah latihan yang perlu anda lakukan dengan berhati-hati. Ini adalah teknik lanjutan, dan salah satu teknik yang paling mudah untuk melakukan kesilapan. Ramai lelaki mengatakan bahawa mereka mencapai peningkatan ukur lilit yang paling banyak dengan meramas.

 1.  Lakukan apa saja sehingga anda mendapat ereksi penuh.
 2.  Dengan satu tangan, bentukkan tanda “OK” seperti yang anda lakukan ketika “jelqing”. Gunakan cengkaman itu untuk memegang zakar anda pada pangkalnya.
 3.  Dengan tangan anda yang satu lagi, buatkan tanda “OK” juga.
 4.  Gunakan tangan itu untuk meramas zakar anda pada pelbagai titik di sepanjang batang zakar. Cuba dan lakukan ini dengan penambahan kira-kira satu inci. Berhenti sebelum anda sampai ke bahagian glans zakar.

Tujuannya di sini adalah untuk menghasilkan satu regangan melalui kawasan yang tidak diramas.Tekanan akan meningkat di antaranya, dan meregangkan tisu anda.

Berhati-hati dengan meramas!

Jika anda menggunakan terlalu banyak tekanan, anda boleh mencederakan diri anda dengan serius. Jika ragu-ragu, hentikan apa yang anda lakukan serta-merta—atau jangan mencuba kaedah ini melainkan anda pasti tahu apa yang anda sedang lakukan. Jika anda baru mencuba, teruskan melakukan “jelqing”, regangan lembut, dan “edging”.

About AGILAN NADKARNI

Dr Nadkarni graduated as a doctor from University Malaya in the year 2004. Since very early in his career, he found his passion in treating couples with Infertility. Upon being conferred his specialist degree from UK.

Kategori Kesihatan

TUTUP