Bilakah Zakar Bermula dan Berhenti Berkembang, dan Bolehkah Anda Meningkatkan Saiznya?

Panduan kepada pertumbuhan zakar

Kebanyakan daripada pertumbuhan zakar berlaku semasa waktu akil baligh, namun mungkin terdapat pertumbuhan berterusan pada usia lelaki awal 20-an. Akil baligh biasanya bermula antara umur 9 dan 14 tahun dan berlangsung sehingga lima tahun atau lebih, bergantung pada usia di mana ia bermula. Walau bagaimanapun, pada masa anda mencapai usia 18 atau 19 tahun, zakar anda mungkin tidak akan tumbuh lebih panjang atau lebih tebal.

Kadar pertumbuhan semasa akil baligh berbeza dari seorang lelaki ke lelaki yang lain. Satu kajian pada tahun 2010 mendapati bahawa kadar purata pertumbuhan zakar adalah kurang daripada setengah inci setahun dari umur 11 hingga 15 tahun, di mana selepas itu kadar pertumbuhan akan berterusan, tetapi pada kadar yang lebih perlahan sehingga usia 19 tahun atau lebih.

Anda juga akan mula menghasilkan air mani semasa baligh. Ereksi dan ejakulasi akan menjadi lebih biasa pada masa ini.

Apakah saiz zakar purata?

Saiz zakar ditentukan oleh pendedahan kepada hormon dan sangat berbeza daripada seorang individu ke individu seterusnya. Panjang purata bagi zakar yang lembik adalah antara 3.4 dan 3.7 inci, sementara panjang purata bagi zakar yang tegak adalah di antara 5.1 dan 5.7 inci. Lingkaran purata zakar ereksi adalah antara 3.5 dan 3.9 inci. Ketahui lebih lanjut mengenai saiz zakar purata.

Bolehkah anda membuatkan zakar anda lebih besar?

Terdapat pasaran yang begitu lumayan untuk pil, losyen, dan alatan yang mendakwa mampu untuk meningkatkan saiz zakar. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti saintifik bahawa mana-mana produk ini boleh melakukan seperti apa yang didakwanya.

Bolehkah anda meningkatkan saiz dengan pembedahan?

Terdapat suatu prosedur pembedahan, yang dikenali sebagai penoplasti, yang boleh memberi sedikit penambahan kepada zakar yang lembik, tetapi ia tidak mempengaruhi panjang zakar semasa ereksi. Ia melibatkan pemotongan suatu ligamen yang melekatkan zakar kepada tulang pubik. Prosedur ini boleh menyebabkan ereksi anda untuk tidak menjadi setinggi seperti sebelum prosedur tersebut dilakukan.

Bolehkah pam vakum meningkatkan saiz zakar?

Pam vakum boleh membantu sesetengah lelaki dengan masalah disfungsi erektil untuk mencapai ereksi, tetapi vakum itu tidak meningkatkan panjang atau ketebalan zakar.

Jika anda pesan TITAN GEL
Kami menjamin kepada anda:

 • Peningkatan lilitan dan peningkatan panjang sehingga 6-8 cm kepada zakar anda.
 • Peningkatan fungsi erektil.
 • Lebih sensitiviti semasa persetubuhan, orgasma yang lebih lama dan lebih kuat.
 • -50% diskaun

Adakah suplemen testosteron boleh meningkatkan saiz zakar?

Anda mungkin tertanya-tanya jika suplemen testosteron boleh membantu merangsang pertumbuhan zakar. Terdapat banyak syarikat yang membuat dakwaan itu, tetapi tidak ada penyelidikan saintifik untuk menyokongnya.

Adakah saiz penting?

Satu penyelidikan pada tahun 2006 yang diterbitkan dalam jurnal Psychology of Men & Masculinity mendapati bahawa lelaki lebih prihatin terhadap saiz zakar mereka berbanding pasangan mereka. Walaupun ramai lelaki tertanya-tanya jika saiz mereka cukup besar, 85 peratus wanita dalam kajian itu berkata mereka berpuas hati dengan saiz zakar pasangan mereka. Hanya 14 peratus yang mahukan pasangan mereka mempunyai zakar yang lebih besar.

Dalam kebanyakan kes, saiz zakar tidak menjejaskan keupayaan anda untuk melakukan aktiviti seksual. Ia juga bukan satu tanda terhadap tahap maskulin atau paras testosteron anda.

Zakar mikro

Zakar mikro adalah satu keadaan di mana zakar bayi lelaki berada di bawah julat saiz normal untuk bayi pada usia yang sama. Panjang purata untuk zakar bayi lelaki yang baru lahir adalah di antara 1.1 dan 1.6 inci, dan lilitan purata adalah antara 0.35 dan 0.5 inci. Pengukuran diambil dengan berhati-hati meregangkan zakar.

Zakar mikro mungkin merupakan gejala gangguan hormon yang mempengaruhi perkembangan organ seksual lelaki. Gangguan ini juga boleh menjejaskan kelenjar pituitari atau hipotalamus. Biasanya, satu pemeriksaan fizikal diperlukan bagi mendiagnosis masalah zakar mikro. Terapi hormon mungkin berguna untuk sesetengah kanak-kanak dengan keadaan ini.

Perlukah anda bercakap kepada seseorang tentang saiz zakar anda?

Jika anda prihatin dengan saiz zakar anda atau mempunyai soalan lain tentang zakar anda, testikel, dan kesihatan seksual, jumpalah seorang pakari urologi. Anda mungkin ingin bermula dengan doktor biasa anda, tetapi pakar urologi mungkin lebih membantu dalam:

 •  mendiagnosis masalah
 •  meyakinkan anda tentang apa yang “normal”
 •  memberi anda pilihan rawatan
 •  menjawab soalan lain

Dan sekiranya anda mempunyai soalan atau kebimbangan, anda bukannya bersendirian. Kajian menunjukkan bahawa hanya 55 peratus lelaki berpuas hati dengan saiz zakar mereka.

Sekiranya anda seorang ibu bapa dan anda mengesyaki bayi anda mempunyai zakar mikro atau apa-apa ketidaknormalan lain mengenai alat kelamin atau perkembangannya, berbincanglah dengan pakar pediatrik. Anda mungkin perlu berjumpa dengan pakar urologi yang merawat kanak-kanak..

Kesimpulannya

Saiz zakar tidak berkaitan dengan keupayaan seksual, tahap testosteron, atau ciri-ciri maskulin yang lain. Seorang lelaki dengan saiz zakar yang biasa boleh mempunyai kehidupan seks yang lebih mantap daripada seorang lelaki dengan zakar yang lebih besar.

Selain daripada ciri-ciri fizikal, terdapat banyak lagi tarikan pada anda, seperti:

 •  keyakinan
 •  personaliti
 •  kelakar
 •  kecergasan keseluruhan
 •  kebijaksanaan
 •  hubungan anda dengan pasangan anda

Kadang-kadang perbualan secara berterus-terang dengan seorang pakar urologi dapat menenangkan beberapa kebimbangan dan membiarkan anda menumpukan pada ciri-ciri yang anda dapat kawal.


About AGILAN NADKARNI

Dr Nadkarni graduated as a doctor from University Malaya in the year 2004. Since very early in his career, he found his passion in treating couples with Infertility. Upon being conferred his specialist degree from UK.

Kategori Kesihatan

TUTUP