Disfungsi Erecktil. Gejala-gejala dan Rawatan

Disfungsi erektil adalah ketidakupayaan lelaki untuk mencapai atau mengekalkan ereksi mereka. Walaupun bagaimanapun, biasanya fenomena ini adalah kes sementara, kes-kes kronik wujud juga, dan menghalang lelaki daripada menikmati kehidupan seks yang berkualiti.

Gambaran keseluruhan

Kebanyakan lelaki sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup mereka terpaksa menghadapi keadaan malang ini. Ramai orang sudah biasa dengan keadaan apabila ereksi tiba-tiba hilang atau tidak datang pada saat-saat yang penting. Tiada sebab untuk rasa panik. Walaupun tidak menyenangkan, ia adalah agak semula jadi. Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah untuk mengetahui sifat masalah itu, dan hanya kemudian mengambil langkah konkrit.

Disfungsi erektil boleh dibahagikan kepada 2 jenis:

 1. Psikogenik.
 2. Organik.

Masalah seksual yang bersifat psikologi adalah disebabkan oleh faktor luaran atau pengalaman emosi. Sebab kehilangan (atau ketiadaan) ereksi adalah seperti yang berikut:

 • keadaan buruk;
 • tekanan;
 • tekanan emosi;
 • rasa ketakutan.

Biasanya, disfungsi erektil psikogenik lebih biasa terjadi kepada lelaki-lelaki muda. Rawatan uterdiri daripada memperbaiki masalah yang menghalang hubungan seksual yang berkualiti. Jika disfungsi seksual psikogenik telah melalui diagnosis, ubat tidak akan ditetapkan.

Disfungsi erektil organik disebabkan oleh keadaan kesihatan. Sepatutnya, penurunan kualiti hidup intim secara langsung dikaitkan dengan faktor umur. Walau bagaimanapun, fungsi ereksi tidak semestinya terjejas disebabkan umur, tetapi juga disebabkan penyakit dan gangguan fungsi badan.

HAMMER OF THOR PERANGSANG KEJANTANAN TERBAIK!

Semua yang anda perlu untuk wanita tergilakan anda

MENGGUNAKAN HAMMER OF THOR ANDA AKAN SECARA EFEKTIF DAN SECARA MUDAH MENCAPAI:

 • Merangsang Libido
 • Memperbaiki fungsi ereksi
 • Lebih sensitif semasa berhubungan, kepuasan seks lebih lama dan lebih kuat

Faktor-faktor yang mempengaruhi kualiti ereksi:

 • tabiat buruk (merokok, alkohol, kurang senaman);
 • penyakit jantung dan vaskular;
 • keadaan buah pinggang dan hati;
 • komplikasi kencing manis;
 • kerosakan saraf;
 • ubat tertentu;
 • gangguan hormon.

Keseimbangan hormon dan mati pucuk

Tahap hormon memainkan peranan utama dalam fungsi seksual manusia.

Testosteron adalah sangat penting, jika kita berbincang tentang kehidupan seksual. Hormon ini menentukan stamina, kekuatan fizikal, libido, dan saiz zakar.

Kekurangan testosteron membawa kepada disfungsi erektil dan menurunkan pemacu seksual. Akibatnya, kehilangan ereksi (atau mati pucuk) boleh disebabkan oleh kekurangan testosteron.

Pengeluaran testosteron dalam tubuh badan manusia berkurangan dengan lanjutan usia, ia juga boleh berlaku di bawah pengaruh tekanan dan faktor persekitaran.

Untuk mengekalkan tahap androgen yang optimum, ia disyorkan untuk melakukan aktiviti fizikal secara berkala, menghentikan tabiat buruk dan mematuhi diet yang kaya dengan protein.

Pengeluaran testosteron juga boleh dinormalisasi melalui bahan tambahan makanan yang aktif secara biologi, seperti Hammer of Thor.

Makanan tambahan adalah berbeza daripada analog hormon sintetik. Ubat hormon boleh ditetapkan oleh doktor secara eksklusif selepas pemeriksaan hormon yang komprehensif, manakala pemakanan tambahan boleh diambil tanpa sebarang ujian perubatan, hanya mengikut arahan.

Disfungsi erektil. Rawatan dan pencegahan

Perubatan moden menawarkan pelbagai penyelesaian untuk masalah ini. Pesakit-pesakit yang mempunyai masalah yang bersifat psikologi boleh mencari bantuan dalam nasihat profesional. Manakala masalah yang ber sifat organik memerlukan pencerobohan rawatan pembedahan serta perubatan yang mempunyai formula khas.

Pesakit-pesakit sering berminat untuk mengetahui bagaimana untuk mencapai ereksi yang stabil selagi rawatan belum selesai. Nasib baik, masalah ini dapat diselesaikan dengan mudah. Lelaki moden boleh menggunakan Sildenafil dan pam vakum untuk zakar, yang boleh digabungkan dengan terapi.

Perlu diingat bahawa masalah disfungsi erektil boleh diselesaikan, dan terdapat beberapa cara untuk melakukannya. Jangan tinggalkan masalah ini tanpa pengawasan dan sentiasa jaga kesihatan.

About AGILAN NADKARNI

Dr Nadkarni graduated as a doctor from University Malaya in the year 2004. Since very early in his career, he found his passion in treating couples with Infertility. Upon being conferred his specialist degree from UK.

Kategori Blog,Kesihatan

TUTUP