Teknik Untuk Melambatkan Ejakulasi

Bagaimana Untuk Mencegah Ejakulasi Pramatang

Fakta penting

 •  Terdapat pelbagai cara untuk merawat ejakulasi pramatang dan anda mungkin perlu mencubanya untuk mencari sesuatu yang berkesan untuk anda.
 •  Sesetengah lelaki mendapati bahawa strategi tingkah laku seperti teknik bermula berhenti dan teknik peramasan boleh membantu mereka.
 •  Menggunakan kondom yang lebih tebal dapat mengurangkan sensitiviti dan membantu anda bertahan lebih lama semasa melakukan hubungan seks.
 •  Terdapat dua rawatan untuk ejakulasi pramatang, Krim Emla Cream dan pil Priligy. Krim Emla mengurangkan sensitiviti dengan menjadikan zakar kebas, manakala pil Priligy membantu anda mendapatkan kawalan yang lebih baik terhadap orgasme anda.

Dianggarkan 30% lelaki menderita ejakulasi pramatang (PE) pada satu ketika dalam kehidupan mereka, yang boleh menyebabkan masalah yang besar.

Ejakulasi boleh dianggap pramatang apabila berlaku 30 saat hingga 4 minit semasa melakukan seks, dan bergantung pada budaya, negara dan pakar yang berbeza. Walau bagaimanapun, nampaknya kebanyakannya cenderung bersetuju bahawa mana-mana hubungan seks yang berlangsung kurang dari 2 minit boleh dianggap sebagai ejakulasi pramatang.

Teknik tingkah laku boleh membantu anda menangguhkan orgasme. Ini termasuklah kaedah bermula-berhenti dan teknik peramasan.

Kombinasi teknik-teknik ini bersama dengan kaunseling seksual dan ubat-ubatan (sama ada menggunakan krim anestetik, seperti EMLA atau tablet oral, seperti Priligy) adalah disyorkan.

Apakah Ejakulasi Pramatang?

Ejakulasi pramatang adalah ejakulasi yang berlaku terlalu awal untuk seorang lelaki dan pasangannya menikmati seks. Terdapat dua jenis ejakulasi pramatang: seumur hidup (atau primer) dan diperolehi (atau sekunder).

PE seumur hidup bermula lebih awal, biasanya semasa anda masih remaja dan mengalami hubungan seksual yang pertama. Ia lebih sukar untuk dirawat dan biasanya mempunyai sebab psikologi yang lebih mendalam. Tabiat buruk juga boleh menyumbang (seperti melancap untuk melancarkan ejakulasi secepat mungkin bagi mengelakkan daripada ditangkap).

PE yang diperolehi berlaku kemudian dalam kehidupan dan biasanya dicetuskan oleh masalah psikologi (masalah tekanan atau hubungan) atau sebab-sebab fizikal (diabetes atau tekanan darah tinggi).

Bagaimana Saya Boleh Melambatkan Ejakulasi?

Terdapat pelbagai remedi “buatan sendiri” untuk ejakulasi pramatang seperti seks yang kerap, melancap beberapa jam sebelum bersetubuh, atau melakukan hubungan seks dengan posisi wanita di atas.

Kondom yang lebih tebal: dinding yang lebih tebal dapat mengurangkan sensitiviti zakar

Strategi tingkah laku: teknik “bermula-berhenti” dan “meramas” sering kali terbukti berkesan, tetapi tidak memberikan penyelesaian jangka panjang.

Ia boleh mengambil masa beberapa bulan untuk anda mengatasi PE dengan teknik ini dan kebanyakan lelaki perlu menggunakannya secara kekal.

Secara puratanya, 50% hingga 95% lelaki yang menggunakan teknik seksual berjaya mengatasi PE mereka akhirnya. Namun, terdapat risiko ia berlaku semula jika terdapatnya perubahan ketara dalam kehidupan seksual anda (contohnya pasangan baru, peristiwa yang memberi tekanan), terutamanya jika anda berasa cemas. Umumnya, lebih awal dalam kehidupan anda belajar menguasai teknik ini, ia akan menjadi lebih baik.

Lelaki yang terlalu sensitif, daripada menjadi terlampau cemas, mungkin tidak mendapat manfaat daripada kaedah tingkah laku ini kerana mereka menderita daripada punca ejakulasi pramatang yang berbeza.

Bagi pesakit ini, ubat-ubatan yang mengurangkan sensitiviti anda (misalnya,krim EMLA, atau pil oral Priligy) adalah disyorkan, dan merupakan penyelesaian yang lebih baik, dan akhirnya akan meningkatkan kawalan terhadap ejakulasi. Walaupun ia boleh diambil sebagai penyelesaian jangka panjang untuk ejakulasi pramatang, namun ia tidak boleh merawat sebab sebenar PE.

Apakah Teknik “Bermula-Berhenti”?

Ini adalah teknik yang paling mudah dan boleh dilakukan sendiri atau dengan pasangan anda.

Teknik ini melibatkan merangsang zakar dan berhenti sebelum anda merasakan bahawa anda akan mengalami ejakulasi. Hentikan rangsangan selama 30-60 saat dan mulakan semula apabila anda merasakan bahawa anda telah mendapat kawalan semula. Ulangi proses ini 4-5 kali, berhenti dan “berehat” setiap kali anda merasakan bahawa anda akan mengalami orgasme. Akhirnya, biarkan ejakulasi berlaku, supaya anda dapat mengenal pasti “titik tidak kembali”.

Namun, ramai pasangan yang mengadu tentang ketidakselesaan “permainan” ini dan mendapati ia mengecewakan. Cuba mengaplikasikannya dengan baik ke dalam hubungan seks anda dan ambil kesempatan daripada tempoh berhenti untuk memberi tumpuan kepada sumber keseronokan selain daripada zakar.

Apakah Teknik “Meramas”?

Teknik “meramas” berfungsi dengan meramas zakar di kawasan antara batang dan glans (kepala zakar) selama kira-kira 30 saat, sejurus sebelum anda mengalami ejakulasi. Ini akan menghentikan ejakulasi, tetapi mungkin akan mempengaruhi ereksi anda, sekurang-kurangnya sehingga anda dirangsang sekali lagi. Anda perlu mengulangi proses ini 4-5 kali sehingga anda memutuskan untuk tidak melambatkan orgasme lagi.

Untuk menjadi berkesan, kaedah ini perlu dilakukan selama beberapa bulan dan memerlukan banyak ketabahan daripada lelaki itu dan pasangannya.

Idea di sebalik teknik “meramas” adalah, selepas beberapa ketika, anda akan dapat mengenali “titik tidak kembali” dan mungkin dapat melambatkan ejakulasi pada masa hadapan. Namun, teknik ini mungkin menjengkelkan kerana ia boleh mengganggu aktiviti seksual.

MANFAAT“Hammer of Thor”SUPLEMEN

 • Sukatan dos dan bentuk yang mudah diproses
 • Beberapa kajian penyelidikan
  makmal disahkan hasil positif
  daripada 96% lelaki
 • Kesan tahan lama
  – dari 3 hingga 6 bulan
 • 100% organik
  Ramuan 
  dijamin selamat
  untuk kesihatan anda
 • Tidak boleh dilawan 
  dari alkohol
 • Kesesuaian 
  dengan ubat-ubatan

Apakah Pilihan Lain?

Teknik “bermula-berhenti” dan “meramas” terbukti lebih berkesan apabila digabungkan dengan teknik-teknik ini:

 •  Fikirkan sesuatu yang lain: sesuatu yang mengganggu, membosankan atau menjengkelkan
 •  Ambillah nafas panjang sebelum ejakulasi: ini boleh melambatkan orgasme dengan memperlahankan ejakulasi dan rangsangan

Menjaga Hati Pasangan Anda

Belaian yang lebih lama dapat membantu meningkatkan kepuasan pasangan anda serta melambatkan ejakulasi anda. Belaian yang lebih lama dapat memperbaiki hubungan anda dengan mengurangkan ketidakpuasan, kekecewaan dan kecemasan yang berkaitan dengan prestasi.

Ketahuilah bahawa lelaki yang merasakan lebih tekanan semasa hubungan seks, semakin besar kemungkinan mereka akan mengalami PE.

Komunikasi akan membantu anda mengatasi banyak isu dan sebarang percanggahan antara keinginan anda dan keinginan pasangan anda.

Apakah Tip Terbaik?

Kondom tebal: cubalah ini jika anda fikir zakar anda terlalu sensitif. Ia boleh membantu mengurangkan sensitivitinya.

Fokus pada keseronokan seksual yang lain: ini boleh mengurangkan kebimbangan dan membantu anda mendapat kawalan yang lebih baik terhadap ejakulasi anda.

Bercakap dengan doktor anda: PE adalah keadaan yang sangat boleh dirawat.

About AGILAN NADKARNI

Dr Nadkarni graduated as a doctor from University Malaya in the year 2004. Since very early in his career, he found his passion in treating couples with Infertility. Upon being conferred his specialist degree from UK.

Kategori Kesihatan

TUTUP